Prečo niektoré arganové oleje zapáchajú a ako s tým súvisia kozy?
Ak sa do výroby arganového oleja dostávajú suroviny znehodnotené plesňou, alebo zberané z výkalov kôz, ktoré si na arganových plodoch
rady pochutnávajú, prejaví sa to na arganovom oleji tým, že začne čoskoro po výrobe veľmi nepríjemne zapáchať.
Ako kozy ničia stromy aj arganový olej
V Maroku je bežné vidieť stáda kôz, ktoré stúpajú do korún arganových stromov, aby si tam pochutnali na lístí a plodoch.
Hoci si to turisti často fotia ako zaujímavú kuriozitu, kozy týmto arganové stromy nenávratne poškodzujú, a nestrávené arganové
oriešky, ktoré v truse pod stromami zostávajú, sa často aj cez svoj pôvod používajú na výrobu oleja. Mohlo by sa zdať, že by tráviaci
trakt zvierat mohol arganový olej nejakým spôsobom obohatiť. Vedecké štúdie ale jasne poukázali na opak - arganový olej vyrobený z
orieškov spracovaných kozami obsahuje oproti čistému arganovému oleju o niečo nižšie percento účinných látok, a navyše veľmi nepríjemne
zapácha "po páchateľoch".
Prečo teda pastieri svoje stáda nedržia bokom?
Na okraji Sahary je zelene naozaj málo, a preto nie je jednoduché presvedčiť pastierov, aby kozy k arganovým stromom nepúšťali.
Niekedy kozy na stromy ale vyháňajú aj samotní výrobcovia arganového oleja. Orechy spracované kozami majú natrávené škrupiny, ktoré sa
ľahšie lúskajú, čo znižuje náklady na výrobu arganového oleja. Kozí zápach v oleji potom vydávajú za "pravý arganový odór",
alebo ho z oleja chemicky odstraňujú. Vďaka tlaku marockej vlády a organizácie UNESCO sa však od tohto pomaly upúšťa a arganové
stromy sú už pred devastáciou kozami každým rokom lepšie chránené.