facebook instagram
menu icon

Odkiaľ pochádza arganový olej?

Odkiaľ pochádza arganový olej? Arganový olej - často sa mu hovorí aj marocké tekuté zlato - je rastlinný olej lisovaný z jadier orechov polopúštnych stromov arganovníkov tŕnistých (Argania spinosa). Tie sa vyskytujú takmer výlučne na juhozápade Maroka, odkiaľ pre Vás tento olej v BIO kvalite nakupujeme.

Arganový olej sa stal v posledných rokoch celosvetovo najobľúbenejším rastlinným olejom určeným pre starostlivosť o pokožku, vlasy a nechty, pretože:
  • má mimoriadne hydratačné a revitalizačné účinky
  • svojou všestrannosťou nahrádza niekoľko kozmetických výrobkov naraz a tým šetrí peniaze
  • je to plne ekologický a dlhodobo udržateľný produkt s takmer nulovou uhlíkovou stopou a veľmi pozitívnym etickým dopadom.
Arganový olej pre Vás dovážame z Maroka v čistej podobe priamo od výrobcov, ktorí ho pre nás lisujú výlučne z plodov arganovníka pestovaných bez aplikácie hnojív, pesticídov a iných postrekov. Týchto výrobcov sme v Maroku starostlivo vyberali, pravidelne ich navštevujeme a kontrolujeme vstupné suroviny a všetky výrobné procesy.

V našej ponuke nájdete okrem čistého prírodného variantu arganového olej aj varianty obohatené jeho bylinnými extraktami a vôňami. Viac informácií k jednotlivým produktom nájdete v našom e-shope.

AKO SA ARGANOVÝ OLEJ SAGRADA NATURA VYRÁBA?


Arganový olej sa získava lisovaním jadier orechov rastúcich na stromoch arganovníka tŕnistého (lat. Argania spinosa). Pretože arganové orechy sú jedny z najtvrdších na svete, ich lúskanie je najnáročnejšou fázou výroby oleja. Na jeden liter oleja je potrebných cca 50 kg zdravých plodov, ktorých lúskanie zaberie približne 18 až 20 hodín výlučne ručnej práce. Vylúskané jadrá sa potom melú a olej z nich sa získava lisovaním za studena. V závere výroby ešte olej prechádza veľmi jemnou filtráciou, aby obsahoval čo najmenej zákalu z mletých arganových mandličiek.

To, čo odlišuje arganový olej SAGRADA NATURA od olejov iných značiek je predovšetkým jeho kvalita. Či bude arganový olej kvalitný alebo nekvalitný, závisí od:
  • starostlivosti pri selekcii arganových jadier pred lisovaním (vytriedenie plesnivých alebo škodcami napadnutých kusov)
  • kvalita a trvalá čistota lisov a filtračných prístrojov
  • dodržovanie hygienických podmienok pri skladovaní surovín i vylisovaného oleja.
Aby sme v Maroku zaistili ten najkvalitnejší arganový olej, museli sme tam dôkladne vyberať svojich výrobcov. Kvalita vstupných surovín, starostlivosť pri výrobe a čistota výrobných priestorov tam totiž podobne ako inde rozhodne nie je samozrejmosťou. Našich výrobcov navyše dodnes pravidelne navštevujeme, aby sme mohli aj my na výrobné postupy dozerať. Pri arganovom oleji totiž stačí, aby sa medzi lisované jadrá dostalo len pár plesnivých kusov a poznamená to kvalitu celej dávky oleja. Arganovníky nie sú v Maroku chemicky ošetrované a bežne trpia rôznymi prirodzenými ochoreniami alebo škodcami, rovnako ako naše stromy.

POZOR NA ZLÚ KVALITU


Arganový olej patrí medzi drahšie oleje a tým priťahuje pozornosť rôznych špekulantov, ktorí chcú na jeho výrobe ušetriť. Preto sa na marockom aj svetovom trhu pomerne ľahko stretneme s arganovými olejmi, ktoré za svojou nízkou cenou skrývajú nevhodnú kvalitu, takmer nulové účinky a niekedy aj zdraviu nebezpečné chemické látky. Ich kúpa sa tak pochopiteľne rovná vyhadzovaniu peňazí. Viac o tom, ako rozlíšiť kvalitný BIO arganový olej od toho nekvalitného, sa dočítate v článku PREČO VYHĽADÁVAŤ KVALITNÝ ARGANOVÝ OLEJ?.
SAGRADA NATURA © 2013-2024  |  Všetky práva vyhradené. Akákoľvek časť tohto webu (texty, obrázky, popis nákupu, ďalšie časti servera), v celku alebo v časti môže byť kopírovaná alebo inak prezentovaná len s predchádzajúcim výslovným súhlasom autora.
Podľa zákona o evidencii tržieb je predávajúci povinný vystaviť kupujúcemu účtenku. Zároveň je povinný zaevidovať prijatú tržbu u správcu dane online; v prípade technického výpadku potom najneskôr do 48 hodín.