facebook instagram
menu icon

Arganové stromy - bariéra medzi životom a... Saharou

Arganové stromy - bariéra medzi životom a... Saharou Marocké arganovníky sú nielen krásne, ale aj veľmi pozoruhodné a ekologicky prínosné stromy. Tým, že ste si obľúbili náš arganový olej, POMÁHATE:
  • obnovovať populáciu arganových stromov v Maroku. Práve vďaka zahraničnému dopytu po arganovom oleji je každý rok v Maroku zasadených 60 tisíc nových arganových stromov.
  • brániť Sahare v jej rozpínaní. Arganové stromy sú v Maroku hlavnou zábranou proti tejto ekologickej katastrofe, ktorá do postihnutých zemí prináša hladomor a vyvoláva migračné vlny.
  • zachovávať biodiverzitu okraja Sahary. Arganové stromy svojou prítomnosťou vytvárajú jedinečný ekosystém, ktorý by zmizol, ak by boli stromy naďalej rúbané pre drevo.
Arganové stromy, ktorým Maročania často hovoria Stromy života, rastú na okraji Sahary v juhozápadnom Maroku. Podľa nájdených skamenelín je tento druh stromov starý viac ako 25 miliónov rokov, čo ho zaraďuje medzi najstaršie stále žijúce druhy stromov na svete.

Zo života arganových stromov


Arganovníky sa rozmnožujú semenami a plodiť začínajú po piatich až šiestich rokoch života. Najvyšších výnosov je ale možné u týchto stromov dosiahnuť až po šesťdesiatich rokoch. Plody zrejú celý jeden rok a zbierajú sa v mesiacoch júl a august správne až po tom, čo zo stromov samy opadajú. Dospelý a úplne zdravý arganovník je schopný pri dostatku vlahy každý rok vytvoriť až 150 kg plodov. Priemerná reálna úroda z jedného stromu sa však pohybuje iba okolo 50 kg plodov, čo je spôsobené aj tým, že stromy nie sú nijako ošetrované postrekmi a častokrát trpia svojich prirodzených škodcov.

Ochrana pred rozširovaním púšte


Arganovníky majú pre Maroko nevyčísliteľný ekologický, spoločenský a dnes už aj ekonomický význam. Pretože rastú na samotnom okraji Sahary v miestach, kde iné stromy už rásť nezvládnu, je ich prítomnosť úplne zásadná proti procesu rozširovania púšte, čo je pálčivý problém všetkých severoafrických a subsaharských krajín. Rozširovanie púšte prináša do postihnutých oblastí hladomor a vyvoláva migračné vlny.

Životný priestor pre ďalšie rastliny a živočíchy
Vďaka arganovníkom sa v juhovýchodnom Maroku zachováva biodiverzita - arganové stromy zaisťujú životný priestor pre ďalšie rastliny a živočíchy. Chladivý tieň, ktorý svojimi korunami vytvárajú umožňuje, aby sa v ňom ujali mladé výhonky rastlín, alebo aby sa doň schovali živočíchy pred poludňajším slnkom.

Život v absolútnom suchu
Arganovníky sú schopné žiť i v oblastiach s ročným úhrnom zrážok pod 120 mm a to okrem iného aj vďaka ich schopnosti nasávať svojimi drobnými lístkami vlhkosť priamo zo vzduchu. Majú tiež enormne vyvinutú koreňovú sústavu siahajúcu až do hĺbky 30 metrov, takže sú dôležitým prírodným faktorom proti púštnej erózii. Keď do púšte totiž dorazia dažde, voda nevsiakne ako by si mnohí mohli myslieť, ale stečie po povrchu a všetko so sebou spláchne. Do púšte ale niekedy zavítajú aj celkom suché roky. Aj na to sú arganovníky prispôsobené a v prípade potreby zhodia listy a uvedú sa do spánku, ktorý môže trvať aj niekoľko rokov. Potom, až ucítia vo vzduchu vlhkosť, znova zapučia.

Hrozba vyhynutia a pomoc z UNESCO
Aj napriek ich nezastupiteľnému ekologickému významu začali byť marocké arganovníky cielene chránené iba nedávno. Vzhľadom k marockej populačnej explózii v druhej polovici 20. storočia boli stromy vyrubované, aby sa z nich vyrábalo drevné uhlie, alebo aby uvoľnili miesto pokusom o zavlažovacie poľnohospodárstvo. Rozloha arganových lesov sa tak za posledných 100 rokov znížila na polovicu a priemerná hustota stromov v týchto porastoch klesla na jednom hektári zo 100 na 30. Hoci marocká populácia arganovníka predstavuje v súčasnosti asi 21 miliónov kusov, ešte pred 30-timi rokmi im priamo hrozilo vyhynutie. Na pomoc arganovníkom prišli iniciatívy marockého kráľa a organizácie UNESCO, ktorá v roku 1998 v juhozápadnom Maroku vyhlásila biosférickú rezerváciu na ochranu arganových stromov s rozlohou 25 tisíc kilometrov štvorcových (asi tretina rozlohy ČR). Pre zachovanie arganovníkov bola taktiež zásadná iniciatíva univerzitnej bádateľky prof. Zoubidy Charrouf, ktorá v roku 1996 založila prvú ženskú arganovú manufaktúru, čím spustila vlnu ekonomických a spoločenských zmien na vidieku juhozápadného Maroka a zaistila arganovým stromom budúcnosť.
SAGRADA NATURA © 2013-2024  |  Všetky práva vyhradené. Akákoľvek časť tohto webu (texty, obrázky, popis nákupu, ďalšie časti servera), v celku alebo v časti môže byť kopírovaná alebo inak prezentovaná len s predchádzajúcim výslovným súhlasom autora.
Podľa zákona o evidencii tržieb je predávajúci povinný vystaviť kupujúcemu účtenku. Zároveň je povinný zaevidovať prijatú tržbu u správcu dane online; v prípade technického výpadku potom najneskôr do 48 hodín.